Contest Fashion On Wheels

Contest Fashion On Wheels
27 March 2014 admin
In Spotted us somewhere?

Contest Fashion on Wheels

The Dutch organization De Zonnebloem, a wellfare organization for the elderly and ill people, organized a contest for young students of the Amsterdam Fashion Institute. They were asked to design clothes for wheelchair users. The contest was called “Fashion On Wheels”.
De Zonnebloem broadcasted the contest on television and opened up a website, FOW.

 

logo Fashion On Wheels
On their website they published an article about Chairmelotte (sorry, in Dutch only):

Chairmelotte: webshop met ‘rolstoelmode’

FOW
on 27 maart 2014 at 11:40

Vorig jaar gooide Christa de Wit het roer om. Ze verruilde haar vaste baan voor een eigen bedrijf: webshop Chairmelotte. Samen met haar zoon verkoopt ze modieuze kleding, gemaakt voor mensen in een rolstoel. Ze zijn nu twee weken ‘online’.

Wat heb je met fashion?
Christa: “Naaien is altijd een hobby van me geweest. Als ik thuis kwam na mijn werk, ik had een hoge managementfunctie, kroop ik voor de ontspanning altijd achter de naaimachine. Heerlijk! Ik leerde het van mijn moeder en heb zelf veel cursussen gevolgd. Vooral technisch ontwerpen trok me. Ik maakte kleding voor familie of vrienden, of paste hun outfits aan. Toen mijn vader bijvoorbeeld in het ziekenhuis lag en een urinezak nodig had, heb ik een speciale broekspijp ontworpen, waardoor die zak niet meer in de weg zat.”

Hoe ben je uiteindelijk bij ‘rolstoelkleding’ uitgekomen?
“Op een feest ontmoette ik een vrouw in een rolstoel. Je kon aan haar merken dat haar jurk niet goed zat, en dat vertelde ze me ook. Voortaan trok ze wel iets anders aan, zei ze. Dat vond ik heel erg! Zeker omdat ik in één oogopslag kon zien waar de jurk aangepast moest worden, zodat hij wel zou passen. Toen besloot ik iets met mijn kennis en passie te gaan doen. Iets waarmee ik anderen kan helpen. Mijn zoon, die bedrijfskunde heeft gestudeerd, deed mee.”

Een grote stap!
“Dat was het zeker. Maar ik stelde mezelf de vraag: waar word ik nu écht blij van? En dat is ontwerpen en daarmee mensen gelukkig maken.
Wat is er te koop in jullie webshop?
“Al onze kledingstukken zijn gemaakt voor iemand in een zittende houding, tot nu toe alleen vrouwen. De achterkant van de broek of rok is wat hoger, de taillewijdte instelbaar en de mouwen wijder. En dat terwijl het elegant blijft. Om hiertoe te komen, hebben we veel gepraat met mensen in een rolstoel.”

Komt er ook herenkleding?
“Die is in de maak! Maar voor mannen is het lastig ontwerpen. Mannenkleding is namelijk nóg meer gebaseerd op een staande houding. Neem bijvoorbeeld een pak: dat ziet er zittend heel anders uit.”

Waar staan jullie over vijf jaar?
“Hopelijk zijn we wat bekender, een echt begrip. En in de toekomst zou ik ook graag kleding voor jongeren ontwerpen. Mensen van jonge leeftijd vinden het vaak extra belangrijk om te laten zien wie ze zijn. En dat doe je met kleding.”
Nieuwsgierig naar de webshop? Ga naar www.chairmelotte.com.

 

FASHIONONWHEELS

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*